torstaina, marraskuuta 02, 2006

XXXII: Suuri profeetta

- Iran on aloittanut maalla, merellä ja ilmassa kymmenpäiväisen suuren sotaharjoituksen nimeltä 'Great Prophet'. Samaan aikaan liittouman merivoimilla on menossa vastaharjoitus Persianlahdella oletettujen ydinasekuljetuksien varalta. Ja kuinkas ollakaan: Syyriaa, Irania ja Hisbollahia ollaan syyttämässä aikeista kaataa Libanonin hallitus, ja Israel mellastaa entistä rajummin Gazan alueella. Kaikki siis hyvin Lähi-Idässä.
- Painostuksen alla Iran on nyt päättänyt esitellä puolustusvalmiuttaan ja testata samalla pitkänmatkan ohjuksiaan, muistuttaen pystyvänsä iskemään tarvittaessa alueen amerikkalaisiin tukikohtiin ja uhkaamaan Israelin turvallisuutta.
- Niinkuin Lähi-Idän kriiseissä aina, kyse on paitsi alueen öljystä, myös Israelin turvallisuudesta, jonka takuumiehenä Bushin USA on. Iran on OPECin toiseksi suurin öljyntuottajamaa ja sen alueelta löytyy paitsi 10% maapallon öljyvaroista, myös maailman toiseksi suurimmat maakaasuvarannot Venäjän jälkeen.
- Maan johdossa on juutalaisvastainen presidentti Mahmud Ahmadinejad, jonka mukaan 'Israel pitäisi pyyhkiä maailmankartalta' eli tarkemmin kääntäen; Jerusalemin hirmuhallinto on pyyhittävä historian sivuilta. Iranin tosiasiallinen valtionpäämies, lain vartija eli velayat-e faqih, on maan valtionuskonnon hengellinen johtaja Ali Khamenei. Hän on fatwalla kieltänyt ydinaseet maassaan, mutta mikään USAn ja Israelin ystävä hänkään ei tosiaan ole.
- Mailla oli mahdollisuutensa päästä puheväleihin kun ne olivat hetken aikaa samaa mieltä Afganistanin talebanien kukistamisesta, mutta saman tien Bush kuitenkin leimasi Iranin yhdeksi 'axis of evil' -maista, kun se aseisti palestiinalaisryhmiä Israelia vastaan.
- Ei tarvitse siis olla suurikaan profeetta ennustaakseen hullumyllyn Lähi-Idässä vain jatkuvan ja pahenevan.

Ei kommentteja: