torstaina, marraskuuta 30, 2006

XXXXVII: Mahdin mahti

- Irakin paha poika, miehitysvastarinnan symboli Muqtada al-Sadr on vahvistanut vuodessa kahdeksankertaiseksi pelätyn mahdiarmeijansa voiman. Shiasotureita on riveissä nyt arviolta 40 000 - 60 000 miestä, kun Irakin hallinnon armeijassa on 134 000 miestä, joista taistelutehtäviin koulutettuja vain noin 10 000 soturia.
- Tavoitteena hänellä on islamilainen demokratia, shia-hallinto Iranin tapaan. Ei se tietenkään sen parempi ole kun lännen edustama kaivoon kannetun veden demokratia, molemmissa vaiennetaan vastustajat, kyse on vain siitä ketä puolustetaan ja kuka on vihollinen.
- Muqtadan väen vihollisia ovat amerikkalaiset miehittäjät ja sunniradikaalit, takfiris, joka iski juuri shiaradikaalien ydinalueelle Sadr Cityyn tuhoisin seurauksin ja koston kierre oli taas valmiina jatkumaan. Sunnien pappisjohtaja Harith al-Dhari on nykyhallinnon kiroamana Egyptissä maanpaossa, mutta heti Bagdadin ulkopuolella suneilla on vahva jalansija Irakin al-Qaedan tukemana al-Anbarin maakunnassa. Ja USA:n tukema Malikin hallinto on näiden molempien puristuksessa, parempi siis että tappelevat keskenään kuin yhdistäisivät voimansa.
- Vainnetuista sotatapahtumista mainittakoon tässä yhteydessä shiojen kostoisku Hurriyahissa Mustafan moskeijaan, jossa 6 sunnisiviiliä raahattiin ulos palavasta rakennuksesta, kasteltiin kerosiinilla ja tuikattiin tuleen.
- Kerosiini taisi loppu myös siltä F16-taistelukoneelta, joka putosi Anbarin alueella. Siellä kerrotaan sissien tuhonneen myös kolme helikopteria alkuviikosta.

Ei kommentteja: