maanantaina, lokakuuta 30, 2006

XXXI: Kuka lohduttaisi Bushia

- Demokratiaa ei nyt yleensä kukaan uskalla Pentti Linkolaa lukuunottamatta arvostella, siinä tehtävässä kun käydään niin suurten tuulimyllyjen kimppuun, ettei edes Don Quijote niistä selviäisi. Siksi kai pitäisi kunnioittaa myös tuota Amerikan kuningas Herodesta hänen sitkeissä pyrkimyksissään tuoda valoa ja lohtua vääräuskoisten maille ja mannuille.
- Mitäpä jos Walker Bush olisi kuin olisikin maailmanhistorian valossa, sitä voittajien historiaa kirjoitettaessa, oikeassa, eli juuri hän olisi onnistunut tuomaan Lähi-Itään sen siunatun ja palvotun demokratian. Tietenkin se olisi Pyrrhoksen voitto, eli omat uhraukset olisivat liiankin kovia, mutta lopulta kuitenkin Goljat kukistaisi Davidin. Eli Irakin jälkeen olisi vuorossa Iran ja niin edelleen dominot kaatuisivat demokratian tieltä vaikka väkisin. Voiko noin ylevässä aatteessa olla muka jotakin väärää.
- Hyvä ei pakota, sanoi joku filosofi, olisiko ollut Samuli Parosen kaikuja; eli mikäs se sellainen demokratia on, jota pakolla edistetään. Aika hölmöähän tätä enemmistödiktatuuria on palvoa, mutta kun ei oikein ole muutakaan tarjolla kuin tämä harha Kreikan demoksesta ja kratoksesta, kansasta ja vallasta.
- Näin käy kun kansalle ensin kerrotaan ja opetetaan mitä mieltä se on ja sitten siltä viisaasti kysytään mitä mieltä se on. Mikäs usko milloinkin on muotia eli missä on se valta, joka puuttuu kansalta.
- Kuka siis lohduttaisi Bushia kun amerikkalaisilta joudutaan pian välivaalien merkeissä utelemaan mielipidettä kaikenmoisista asioista. US Midterms: toimiiko divide et impera - hajoita ja hallitse. Vai onko todellakin kaiken jo tapahtuneen jälkeen sanat demokratia ja vapaus heitettävä saastuneina roskakoriin. Mitä ihmettä ne aikuisten oikeasti enää voisivatkaan merkitä.

2 kommenttia:

Jouni kirjoitti...

Eihän se ensimmäinenkään domino ole vielä kaatunut, puheet dominoteoriasta ovat suuresti liioiteltuja ja ennenaikaisia. Jenkeillä ei ole todellisia rahkeita Iranin hallituksen sotilaalliseen kaatamiseen. Ainahan voi tietysti ampua ohjuksia...Epäilenpä kuitenkin ettei Walker uskalla vetää vessanpytystä "presidenttiytensä" viimeisiä rippeitä antamalla sellaisen käskyn, pikemminkin varmasti haluaa kiillottaa kilpeään ja kruunata kautensa joukkojen vetämiseen Irakista ja samalla päästä julistamaan lopullista voittoa. Ja lunastamaan paikkaansa historiasta. Siis teoriassa.

Jouni kirjoitti...

Nythän jenkeillä alkaa tulla paineita irakisaatioon (Iraqization) eli siirretään vastuu Irakilaisille kun sodanvastus kotimaassa kasvaa. Termihän on otettu vietnamisaatiosta, mihin Vietnamissa ryhdyttiin Nixonin kaudella vuonna 1970, viiden vuoden sotimisen jälkeen. Nyt ollaan siis etuajassa. Vietnamissa jenkkejä jauhettiin 10 vuodessa 58000 eli n. 5800 vuodessa, Irakissa kolmen sotavuoden aikana 2800, siis alle 1000 vuodessa, prosentit on siinä suhteessa positiivisia jos sota sattuisi jatkumaan vielä pidempääkin. Mä luulenkin, että ne oli sotaan lähtiessä varautunut johonkin 5000-10000 kaatuneeseen, mistä ei tietenkään voinut ääneen mainita missään.