lauantaina, joulukuuta 23, 2006

LVIII: Safavid State

- Irakin al-Qaeda julisti lokakuussa perustaneensa yhdessä sunnikumppaniensa kanssa iranilaistyyppisen islamilaisen Irakin valtion, jonka johdossa on Abu Omar al-Baghdadi. Se on yksi maan noin 200 aseellisesta ryhmittymästä. Eilen se julkisti opposition webbisivuilla 20 minuutin videon, antaen Yhdysvaltain joukoille 2 viikkoa aikaa poistua maasta, kehottaen jättämään tukikohdat ja kaikki raskaat aseet islamilaisen Irakin valtion pyhille sotilaille.
- Me emme neuvottele tappajien kanssa, mutta jos heti lähdette, saatte poistua turvallisesti, julisti järjestö. Jättiläinen horjuu ja kaatuu, uskottiin. Järjestö kertoi myös Saudien kautta yritetyn neuvotella heidän kanssaan, mutta neuvottelujen aika on ohi.
- Kaiken takana kummittelee Iran, jolla on aikeita perustaa alueelle isompi persialainen valtakunta, joka muistuttaisi historiallista Safavid Empire -aikaa 1502-1736, jolloin kuninkaina alueella vaikuttivat mm. Ismail I ja Abbas III.
- Al-Qaeda kutsui videolla myös entisiä Saddamin upseereita riveihinsä ja samaan aikaan sunnit väittivät Anbarin taistelualueella pidättäneensä 100 al-Qaedan sissiä. Vastarinnan vastustus ei kuitenkaan ole alueella kovinkaan muodikasta.

Ei kommentteja: