maanantaina, syyskuuta 25, 2006

XX: Mustat berberit

- Täällä Hargeysa, Somalimaa.
- Jo muinaiset egyptiläiset tunsivat nykyisen Puntmaan alueen kutsuen alueen asukkaita siinä Afrikan sarven kärjessä nimellä mustat berberit. Nykyisin yksi maailman köyhimmistä maista, Somalia, jossa on käyty sisällissotaa vuodesta 1977 lähtien, on jakautunut Puntmaan lisäksi pohjoisen Somalimaaksi ja Lounais-Somaliaksi, jotka kaikki ovat julistautuneet itsenäisiksi.
- Maan pääkaupunki Mogadishu lounaassa on ollut kesäkuusta lähtien talebanien hallinnassa ja nyt myös eteläinen Chisimayu tai Kismaayo on heidän kontrollissaan. Maa on ollut islamilainen jo jostain 1100-luvulta lähtien, mutta kun sotakaaokseen nyt tuovat järjestystä talebanit ja al-qaeda, ei sitä varmaan hyvällä pitkään katsella länsimaisten vapauttajien suunnalla.
- Kun pöly joskus laskeutuu alueella, kiinnostavat voittajia varmasti maan uraani-, jalokivi- ja kultavarannot enemmän kuin kansan hyvinvointi. Maantieteellisesti alueen jakoon osallistuu aikoinaan myös luonto irrottaen joskus tulevaisuudessa Afrikan sarven omaksi saarivaltioksi.

1 kommentti:

Juha kirjoitti...

Samaan aikaan mellastivat tamilit lapissa ja polttivat havannalaisia lämpimikseen:)