keskiviikkona, syyskuuta 13, 2006

XV: Big Business

- Sota on kaunis, sodalla pyyhkii, laulaa Hector. Mutta sota on myös Big Business. Amerikka on syöttänyt Irakin sotaan nyt 13-9-2006 mennessä jo noin 314 365 miljoonaa dollaria ja sodassa on 19-03-2003 lähtien kuollut 2670 amerikkalaista, joista taisteluissa 2169. Haavoittuneita on noin 20 000 omaa sotilasta. Vihollisten tappioita ei enää edes lasketa. Viime kuussa amerikkalaisia kuoli Irakissa 66 sotilaan verran.
- Kuukaudessa USA syöksee Irakin sotaan rahaa 4 miljardia eli 4000 miljoonaa dollaria. Oman osansa saa myös sota Afganistanissa, jonne satsataan 1 miljardin dollarin verran kuukaudessa. Ei ihme, että sodalla eli sotateollisuudella pyyhkii hyvin.
- Jossain moinen rahanmeno tuntuu myös liittovaltion kassassa kun Naton vastuuta Afganistanissa ollaan mielellään kasvattamassa. Uusia sotilaita tarvittaisiin nykyisten 20000 lisäksi noin 2500 sotilasta helpottamaan jenkkien tehtävää.
- Struggle for Civilisation is going on. We did not ask for this war, sanoo vaalipuheitaan jauhava Bushin koneisto, valmistautuessaan kongressin marraskuisiin täytevaaleihin, joissa hallinnon tuki kahdeksi vuodeksi olisi elintärkeää saavuttaa.
- Samaan aikaan Bagdadissa tilanne vaikuttaa suurista turvaoperaatioista huolimatta tai ehkä juuri siksi entistäkin kaoottisemmalta. Autopommit kuuluvat päivittäiseen rutiiniin, ja viime yön jäljiltä löydettiin eri puolilta kaupunkia kuolonpartioiden teloitusten jäljiltä jälleen 60 ruumista. Autopommit jauhoivat yli 20 ruumista kappaleiksi siellä ja täällä. Kukahan kuuluisi tuomiolle tästä kansanmurhasta.
- Kukaan ei varmasti sinänsä haikaile Saddamin aikaa, mutta silloin ei meno sentään ollut tällaista. Miestä syytetään kurdien kansanmurhasta, ihan oikein varmasti, mutta kyllä sotateollisuuden voitoista huolimatta USAn olisi syytä pohtia muitakin ratkaisuja lähi-idän politiikalleen kuin aseet. Todellisuus pistää varmasti myös Naton rivit rakoilemaan.

Ei kommentteja: