maanantaina, syyskuuta 11, 2006

XIII: Talebanication

- Taas näitä vuosisadan kysymyksiä: missä olit kun 9-11 tapahtui. Kun aikoinaan näitä kuvia Tiniksessä suorana katseltiin lumoutuneina ja esteettisesti kiehtovina ne ylittivät hetkessä Hollywoodin elokuvateollisuuden saavutukset; mutta missä olivat pelastavat enkelit Bruce Willisit ja muut todellisen hädän hetkenä. Pakko oli laulaa Red Hot Chili Peppersiä mukaellen Talebanicationia livenä.
- Viralliseksi länsimaiden iskulauseeksi nousi myötätuntoisesti 'We are all Americans now' , mutta ajat muutuvat ja tänään kuulee jopa 'We are all Hezbollah now', onkos se laitaa - mihin hävisi suurvallan suosio ja uskottavuus.
- Salaliittoteoriat sikseen eli mitenkäs maan tiedustelupalvelu ja puolustus ihan oikeasti oli organisoitu elokuvateollisuuden tehokkaan mielikuvan vastaisesti kun tuollaista pääsi tapahtumaan maailman mahtavimman sotilasvallan kokiessa kotikentällä amatöörien käsissä 10-0 tappion. Uskomatonta miten tapahtuman tilaajana toimineen Osama bin Ladenin show onnistui varmasti yli odotustenkin.
- Tapahtuman jälkihoito Yhdysvalloissa on edelleen päivittäistä kaikilla tasoilla. Kun aika monta taloa kaatui muutamassa tunnissa ja aika iso alue tuhoutui kokonaan keskellä miljoonakaupungin sydäntä, keskittyy noin 3000 henkeä vaatineen tapahtuman muistelu Ground Zeron maisemiin. Juhlapuheista huolimatta asioiden hoito kotikentälläkin on vielä pahasti ja katkeruutta herättäen kesken. Miltä mahtaa omaisista tuntua sekin, että yli tuhannen tunnistamattomaksi murskautuneen ruumiin jätteet on tylysti kipattu vaan kaatopaikalle.
- Kun kostajat saapuivat kaupunkiin, siitä saatiin otsikoksi 'Start of a Global War' kuin ennen sitä ei olisi tapahtunut mitään väärää, kuin tapahtuneelle ei olisi ollut mitään syy-yhteyksiä vaikkapa isä-Bushin toimiin: teit isäin astumaan. Koston tielle.
- Ja mikäpä pläjäys voisi koston kierteessä ylittää 9-11 tyyppisen voimankäytön terroristien listoilla: valitettavasti vain atomivoimaan liittyvä näytös.

Ei kommentteja: