maanantaina, lokakuuta 30, 2006

XXX: Sata lasissa

- Historia etenee tasaisen tappavasti siellä missä soditaan. Amerikkalaisten kipukynnys ylittyi tänään kun Irakissa kirjattiin se pelätty kuukauden sadas jenkkien oma sotilasuhri. Tappiot ovat korkeimmillaan sitten marraskuun 2004, jolloin taisteltiin kiivaasti sunnikaupunki Fallujahin hallinnasta, tuhoten alueella mm. 60 moskeijaa.
- Voita siinä sitten puolellesi kansan sydämet ja mieli kun arki on ahdistettu hautausmaalle. Tutkimuksen mukaan 61% irakilaisista tukee hyökkäyksiä amerikkalaisia vastaan ja sunneista peräti 92% on samaa mieltä. 32% kansasta haluaisi amerikkalaisten vetäytyvän maasta 6kk sisällä, mutta 24% haluaa heidän pysyvän maassa, nimenomaan siksi että heidän kimppuunsa on kiva käydä.
-Amerikkalaissotilaiden mahdollisuus haavoittua tai tulla tapetuksi Irakissa on nyt lukemissa 8-1 kun se Vietnamissa oli 3-1. Irakissa on haavoittunut yli 20 000 amerikkalaissotilasta ja kuollut jo yli 2800. Tämän kuukauden 100. uhri kirjattiin kun yksi US marine kuoli Anbarissa. Tänään sattui myös 29 shian massamurha, paikkana Bagdadin esikaupunki Sadr City, jossa shiakapinalliset vannovat antiamerikkalaisen pappismies Muqtada al-Sadrin nimeen. Hänen joukkonsa valloittivat mm. Amarahin kaupungin kun britit olivat luovuttaneet sen Bagdadin shia-hallinnon alle.
- Miten tuollaisessa tilanteessa muka onnistuu vallan luovuttaminen koulutetuille irakilaisille sotilaille ja poliiseille. Taitavat miehittäjät kouluttaa itselleen vain tulevia osaavia vastustajia. Sotasaaliista tuskin noin vaan kuitenkaan luovutaan, joten eivätköhän liittouman sotilaat vetäydy ennenpitkää Irakin ystävällismielisemmälle kurdialueelle suojelemaan edes maan toiseksi suurinta ölyaluetta. Sen ja Afganistanin välissä onkin sitten enään Iran.

2 kommenttia:

Jouni kirjoitti...

Tässä on osuva pilapiirros The New York Timesista viime vuoden elokuulta. http://graphics8.nytimes.com/images/2005/08/27/opinion/28fr.gif

Jouni kirjoitti...

Koko artikkeli. Kuvan saa siitä suuremmaksi. http://www.nytimes.com/2005/08/28/opinion/28rich.html?ex=1282881600&en=91d8ac20cc31f02c&ei=5088&partner=rssnyt&emc=rss