tiistaina, tammikuuta 23, 2007

Ashurah tulossa

- Islamilaisen kuu-kalenterin ensimmäinen kuukausi Muharram on alkanut juhlallisuuksilla, jotka huipentuvat vuonna 680 käydyn Karbalan taistelun muistopäivään 28.1.07. Ashurahia vietetään profeetta Muhamedin pojanpojan Husayn ibn Alin marttyyrikuoleman muistoksi ja se velvoittaa viettämään Muharramin kuukautta ilman väkivaltaa.
- Maan suosituimman shiaryhmittymän keulahahmo Muqtada al-Sadr on antanut piilopaikastaan julkilausuman, jossa mies leikkii haavoittunutta ja omaksuu uhrin roolia, mutta muistuttaa, että ihmisiä voi kyllä tappaa, muttei koskaan uskoa ja aatetta ja että heidän aikansa koittaa taas kun Muharram on ohi.
- Taitava taktikko osaa työnsä vaikka kuinka olisi välillä ahdistettuna nurkkaukseen. He asuvat Irakissa senkin jälkeen kun miehittäjät on sieltä pakotettu väistymään. Vastassa al-Sadrilla on ainakin neljä armeijaa. USA on kouluttanut Jordaniassa iskukykyisen salaisen varjoarmeijan häntä vastaan, Malikin paikan pian ottavalla Yad Allawilla on oma armeijansa entisen sotilaslentokenttä Muthannan koulutuskeskuksessa ja vastassa on amerikkalaisten joukkojen lisäksi myös pohjoisen kurdiarmeija.
- Kai siinä on syytäkin olla vähän välillä nöyräkin ja palata mukaan hallituskuvioihin, eikä provosoitua suoraan taisteluun edes lähiavustaja sheikki Abdul-Hadi al-Darrajin pidätyksen vuoksi.
- Olen siirtänyt perheeni turvaan ja itse tehnyt testamenttini, sanoo koko ajan paikkaa vaihtava Muqtada al-Sadr. Kuolemani jälkeenkin mahdiarmeija tietää pyhän tehtävänsä puolustaa Islamia. Maata ei jaeta kolmeen osaan, kuten Bush tahtoo. Me haluamme valloittajat pois maasta, se on ainoa tie ratkaisuun.

Ei kommentteja: