torstaina, tammikuuta 11, 2007

007 Bagdadissa

- Kaikkien taistelujen Äiti, taistelu Bagdadista on alkanut. Vastarinta tullaan kitkemään joka kaupunginosasta kyselemättä mitä ryhmää vastarinta edustaa, lupaa pääministeri Maliki. Irakilaisten oma väki ja amerikkalaisten voima kentällä tullaan kaksinkertaistamaan, alueet vallataan yksittäin ja paikalle tullaan jäämään pysyvästi turvaamaan rauhaa. Uskollisuutta tivataan ovelta ovelle joka taloudesta.
- Ja kuinkas ollakaan, kun toiminta aloitettiin näyttävästi Haifa Streetiltä, vastassa olivat sunnit. Toisaalta Maliki on sanonut myös sadristien tukemalle mahdiarmeijalle, että aseet on laskettava; yks, kaks, monta - muuten käy kehnosti. Jokaiseen kaupungin yhdeksästä osa-alueesta sijoitetaan myös 600 miehen amerikkalaisosasto rauhaa turvaamaan.
- Itä-Bagdadin hallitsija Muqtada al-Sadr taitaa olla asiasta eri mieltä, mutta häntä vastaan asetetaankin Sadr Cityä rauhoittamaan uusi kurdiyksikkö, joka koostuu sunneista, jotka eivät ole arabeja. Näin shiaa ei siis pistetä taistelemaan shiaa vastaan. Uudeksi turvaoperaatioidensa päälliköksi Maliki on nimittänyt entisen USA:n sotavangin, shiakenraali Aboud Gambarin. Maan omat ensimmäiset lisäjoukot marssivat Bagdadiin 1.2. ja ensimmäisen prikaatin tueksi saadaan kaksi lisää 15.2.
- Tähän soppaan USA on tuomassa myös omat lisäjoukkonsa, joista 17500 tulee tekemään koko Bagdadista Green Zonen kaltaista tuva-aluetta ja 4000 lähetetään Anbariin taistelemaan al-Qaedaa ja Iranin herruutta vastaan. Tavoitteena on saada Irakin kaikki 18 maakuntaa hallintaan marraskuuhun mennessä, kun niistä nyt on hallinnassa 3.
- Koko villakoiran ydin tulee kuitenkin olemaan suhtautuminen Iraniin ja uuden öljylain hyväksyminen. Miten Maliki ja al-Sadr voisivat hylätä iranilaisen taustatukensa ja mitä mieltä ovat kurdit, kun heidänkin öljyhallintansa luovutetaan isänmaan nimissä ulkolaisille öljy-yhtiöille.

Ei kommentteja: