torstaina, elokuuta 31, 2006

VII: Lusitania 1128

- Miksi me piittaamme miten USA tai Israel kunniakkaat perinteensä munaavat. Mikä meitä velvoittaa pitämään nämä maat kunniassaan niin kuin me asian näemme.

BREAKING NEWS BREAKING NEWS

To 31.8. klo 18:20: Presidentti Walker Bush pitää juuri linjapuhetta Salt Lake Cityssä vuosittaisessa konferenssissa maansa sotaveteraaneille.
- We will fight the terrorists overseas so we do not face them here at home. We believe freedom is a gift from mighty God.
- Terroristeja ei saa tukea, vaan pitää liittyä meihin, heitä vastaan.
- Nyt he hyökkäävät Afganistanin vapaata maata vastaan.
- Caring and peaceful world.
- Libanonissa nähtiin Syyrian valloitus. Hizbollah hyökkäsi Israelia vastaan.
- Terrorists have no place in a free and democratic Libanon.
- It is time to Iran to make it's choice. He eivät saa tehdä ydinasetta.
- Saddamilla oli joukkotuhoaseita.
- Lähi-itä ja maailma voivat nyt paremmin meidän ansiostamme.
- Me olemme joutuneet Irakissa julmien hyökkäyksien kohteeksi.
- Vaipuuko Irak sisällissotaan, en usko niin. We want to be free, huutaa Irakin kansa.
- Irakin kansa on vapautensa valinnut ja me puolustamme sitä absolutely. We will together defeat the enemies of free Iraq. Me emme hylkää Irakia.
- Olemme antaneet toivon Lähi-idän kansoille. Sen valinnan Amerikka on tehnyt.
- Voittoa vannon teille vapauden taistelijoille ja kiitän teitä antamistanne uhreista.
- Me jätämme jälkeemme paremman maailman. Jumalan siunausta. Koko maailman turvallisuus on nyt kiinni taistelusta Irakissa, jota al-Qaida nyt kiusaa.
- Osama bin Laden sanoi, että Kolmas maailmansota on nyt käynnissä Irakissa.
- We will not allow the terrorists to dictate the 21 st century: We will beat them at Iraq.
- Jos lopettaisimme taistelun Irakin kaduilla, saisimme taistelun vain omille kaduillemme Yhdysvaltoihin.
- Me emme lähde Irakista ennen kuin voitto on saavutettu.
- The war we fight today is more than a military conflict. It is the decisive ideological struggle of the 21st Century.


VI: Ununoktium 118

- Eiks mennä ensin ja sit katsota mihin on tultu.
- Täytyyhän tieteellä tavoitteita olla. Kaipa tuo Smart-1 luotaimen törmäyttäminen kuuhun muistuttaa calsiumatomin kiihdyttämistä päin lyijyä - syntyy hetkellisesti uusi alkuaine, synteettinen superraskaan sarjan Nobelium 102. Raskain luonnollinen alkuainehan on tuo kiistelty Uraani 92 ja keinotekoisista on pystytty valmistamaan jo Ununpentium 115. Tähtäimessä on vielä teoreettinen, löytämätön alkuaine Uuo, Ununoktium 118.
- Kenelle atomitiede kuuluu, siitähän nytkin kättä väännetään. Ei ainakaan islamilaiselle maailmalle, Israelin ydinaseesta ei sen sijaan saa puhua, saati sitä kyseenalaistaa.
- Iran ei saa rikastaa uraania, ei edes rauhanomaiseen käyttöön, koska se on uhkana Israelin turvallisuudelle alueella. Siksihän Irakiinkin mentiin, Israelin elintilan varmistamiseksi. Iran ei aio taipua länsimaiden vaatimuksiin ja sitä uhataan YK-pakotteilla, joihin kuitenkaan Venäjä ja Kiina ei taida suostua. Taas on tappelulle sijaa, mutta nyt siihen tarvitaan jenkkien asevoimia.
- Vasallivaltio Israelilla riittää puuhaa Länsirannalla, jossa se edellisen melskauksen tilinteon keskeneräisyydestä huolimatta jatkaa omaa muista piittaamatonta linjaansa: viimeksi se sai tähtäimeensä palestiinalaisista sotilasjohtajista al-Aqsan Marttyyrien Brikaatin johtaja Fadi Khafishan. Jos vastustaja pystyisi tai ryhtyisi vastaiskuun tappamalla Israelin johtoa, sitä sanottaisiin terrorismiksi.
- Tällaisen tappokulttuurin myötähän islamin johtajista sheikki Sayyed Hassan Nasrallah, Hizbollahin päällikkö, nousi valtaan ja tappolistan kärkeen Israelin raivattua tieltään hänen edeltäjänsä Abbas al-Musawin vuonna 1992.
- Islamilaista maailmaa taitaa kuitenkin olla vähän vaikea pidättää tai murhata. Silti melskaus jatkuu, eivätkä jäljet pelota. Järjestä nyt ei ole pitkään aikaan ollut hajuakaan. Miltä näyttää esim. tämän päivän Irakissa, verrattuna Saddamin sinänsä ongelmallisiin aikoihin. Nykyinen USA:n nukkehallitus ja miehitysjoukot on siellä saanut vastustajakseen Abu Musab al-Zarqawin perustaman Irakin al-Qaidan, jota hänen 7.6.2006 surmaamisensa jälkeen johtaa nyt Abu Hamza al-Muhajir. Ei siellä Saddamin aikana mitään al-Qaidan joukkoja ollut, mutta sitä saa jatkossakin mitä tilaa.
- Terroristilistan pääpiru ja keulakuva Sheikh Usamah Bin-Muhammad Bin-Awad Bin-Ladin, Osama bin Laden, ei minnekään taustavaikuttajan roolistaan häviä.

tiistaina, elokuuta 29, 2006

V: Yggdrasil Maailmanpuu

- Tässä maailmassa, jossa kärkytään vain ihmisten heikkouksia, jotta joku muka pääsisi voitolle toisesta ei tiedetä kilvoittelusta mitään. Mihin on unohtunut ihmisten vahvuuksien etsintä. Sodatkin täällä käydään jo etukäteen heikommaksi arvioituja vastustajia vastaan ja juuri siksi ne hävitäänkin. Puolustuskyvyttömien kimppuun on kiva hyökätä ja oikeudenmukaista tulla itse satutetuksi.
- Ystävyys syntynyt taistelusta vie voiton liitosta liimatusta, sanoo Nietzsche.
- Elomme vaelluksen keskitiessä ma harhailin synkkää metsämaata polulta oikealta poikenneena. Omassa Helvetissään Dante Alighieri taivaltaa Nietzschen Zarathustran tavoin etsimässä sitä kilvoittelevaa ihmistä, joka pystyisi voittamaan itsensä, ihmistä yli itsensä, yli-ihmistä. Huomenna hän tulee.
- Israel ja Hizbollah mittelivät 34 päivää ja saivat aikaan melkoista tuhoa. Yli 1000 ulkopuolista siviiliä kuoli, Israelissa 43. Nasrallahin sotureita kuoli satoja ja israelilaissotilaitakin yli 100. Se kai oli pahin järkytys suurelle sotilasvallalle.
- Kuka voitti. Sota voitti. Turha Sinkkiarkkujen Tietä on sankaroida, sillä vain peitetään sodan häpeä. Sotilaan kuolema ei ole koskaan tragediaa, vaan logiikkaa. Ken miekkaan tarttuu.
- Suurin häpeä oli kuitenkin se, että ruoskan heiluttajana toimi jumalattoman valitettava kansa. Tämänkö heidän Jumalansa hyväksyy. Tällekö jokin historia antaa oikeutuksensa. Amerikan markkinoima ennakoiva itsepuolustus kuulostaa varmaan hienolta, mutta oikeuttaa valitsemaan kohteekseen kenet vain haluaa. Mielivaltaisesti ja ajallisen tarpeen tullen koska vaan. Silloin kun esim. sisäpoliittisten ongelmien vuoksi on soveliainta kiinnittää huomio muualle.
- Täsmäsota vie meidät takaisin avaruuteen (IV: Törmätään kun tavataan). Uhkien ennakointiin liittyen ESA:n luotain Smart-1 ajetaan päin kuuta sunnuntaiaamulla 3.9.2006 klo 8:41. Kuution mötikkä painaa 366 kiloa ja tuottaa noin 3-10 metrisen kraaterijäljen kuun pintaan, vastaten noin kilon painoisen meteoriitin törmäystä. Törmäysalueeksi on valittu Lacus Excellentiae, joka näkyy maasta eteläkuun keskivaiheilla. Tarkkailkaa taivaita.



III: Lähelle on pitkä matka

- Tämän päivän historia on tekemisen historiaa ja näkyvänä tekijänä on USA. Yksin on kuitenkin paha sotia, joten osapuolia on oltava muitakin. Oliko muna ennen kanaa, alkoiko historia vasta 9-11. Onko USA:n tekemä historia kiinni vain presidentin nimestä.
- Se valtaisa hämmennys ja tyhjiö, jonka 9-11 aiheutti maan kotitantereella aina valpasta elokuva- ja viihdeteollisuutta myöten, täytettiin perinteisesti ulkopolitiikan keinoin. Käännä katse pois omista tekemisistä silloin kun siinä olisi jotakin katsomista.
- Iskisikö 3000 kärpästä samalla iskulla kun Israel tarvitsee ydinaseestaan huolimatta, tai ehkä juuri sen vuoksi, turvallisia alueita ympärilleen. Irak siinä uhittelee jotakin, sinne siis - aina syyt keksitään. Ja historia voidaan itse ensin kirjoittaa näin, ja sitten toisin päin kuin Mainilan laukaukset. Kunhan tarpeeksi kauan valehtelet, se alkaa kuulostaa totuudelta. Vaan mitäpä tekemistä historialla - tai millään - totuuden kanssa olisi, edes totuudella. Totuuden valhe ja valheen totuus, mikä niitä erottaa. Ennenkin oli narrien tehtävä hoveissa paljastaa totuus.
- Historia on päivänhistoriaa, valtahistoriaa ja jälkihistoriaa; sitä voittajien historiaa, mutta nyt myös siis ei-vielä-voitettujen historiaa, kartoittaa Kharon.
- Puuttuu vain historian filosofia.
- Tulisi kirjoittaa historiankirjoituksen historia. Se ei voi olla kovinkaan ylpeä ajallisista saavutuksistaan. Toki sellaistahan tiede aina on, matkalla jonnekin muuttumaan. Tehdä tulevaisuuden historian pohdintaa tässä ajassa, onko se kovinkaan kiitollinen tai armahtava tehtävä.
- Onko se tietoa vai arvailua, että näkee yli ajan. Näkee nykyisen lähi-idän tilanteen ristiretkenä ja juutalaishistoriana ennemmin kuin energiasotana, vaikka ne rikkaudet osa sotasaalista ovatkin. Jos USA ja Venäjä eivät olisi 'ystäviä' sodittaisiin myös Siperian voimavaroista. Tai ehkä soditaankin taloussotana Jukosoilin tyyliin.
- Ja mitä touhutaan Amerikan omalla etupihalla Kuuban Castron poistuessa näyttämöltä ja Venezuelan Hugo Chavezin etsiessä tukea Kiinalta öljynostajamaansa USA:n tulevaa vallankaappausta vastaan.
- Elämme talouselämää, emme moraalielämää. Ei maailma silti kaikkien ahneutta kestä, vaikka äiti Gaia Maa parhaansa meitä sietääkin. Ei meiltä kaikkea puutu, mitä meillä ei ole. Kaikkea kuitenkin tavoitellaan mitä ei tarvita.
- Riittääkö Kiinan moraali tällaisten materiaalisten houkutusten edessä vastustamaan kaikkivaltiasta Mammonaa. Ei pidä unohtaa Intian isoutta ja ihmisen alkukoti Afrikkakin vielä tulee. Urheilun historia asettaa niille omat virstanpylväänsä: Kiinan Olympialaiset 2008 ja MM-jalkapallo Etelä-Afrikassa 2010.
- Mikä on EU:n luonne tulevana suurvaltana sen ottaessa YK:n roolia, sitä voi kysyä vaikkapa Suomen presidentti Erkki Tuomiojalta.
- Valtataistelua käydään myös lähiavaruuden hallinnasta viestintävirtojen seurannan johtaessa ainoan oikean elämänmallin nimissä jokamiehenvakoilusysteemiin ja totalitarismiin. Älä pidä muita jumalia.
- Mutta kaikki ei ole ihmisen käsissä. Luonnonvoimat ja avaruuden yllätykset ovat historian mahtitekijöitä. Viimeksi 7.6.2006 vieraili yli 100 m läpimittainen 2004 XP14 -niminen asteroidi 432 709 km päässä meistä. Kun Telluksesta 4 cm/v loittoneva kuu kulkee samoilla etäisyyksillä, mitä niiden yhteentörmäys olisi maalle merkinnyt.

IV: Törmätään kun tavataan

- Jos tarkkoja ollaan, se Luna loittonee maasta 3,2 cm vuosivauhtia ja kiertää Tellusta 384 400 km keskietäisyydellä, joten viimeisin asteroidi ohitti kuun sentään yli 48 000 km päästä. Eikä moisen 100 metrin läpimittaisen möhkäleen osumastakaan olisi kuuhun kaiketi suurtakaan arpea tullut, ei ainakaan Lunan suurimman kraaterin Hertzprungin mittaista.
- Mutta uhka on taivaan totta, vaikka protoplaneetta Thean kaltaisen Marsin kokoisen kappaleen törmäys Maahan olikin muinoin jotakin ainutkertaista. Siitähän törmäyksestä kuu aikoinaan syntyi.
- Tarkkuus ei voi olla kuin tavoite, elämän limes.
- Ei edes täsmäsodan tarkkuus, niin kuin on nähty. Suuret sotapäällikötkin, Bushit ja Blairit, joutuvat tuomiolle. Ensin maan päällä, sitten täällä Manalassa. Ennen ei ollut historian tapana tuomita omiaan vielä kovin ajallisesti, tuumaa Kharon.
- Hurraahuutojen historia, kuten jokin Irakin miehitys, muuttuu nopeasti hämmennykseksi. Mitenkäs tässä näin kävikään ja poiskaan ei päästä. Eikä tältä Irakista enää ammuta katjushoja Israeliin, eikä kai enää Libanonistakaan.
- Entäs suorasanaisesta Syyriasta ja uhmakkaasta Iranista sitten. Kai sinnekin on pakko mennä vapautta julistamaan tässä elämän tositeeveen menestysformaatissa. Tällä kvartaalilla ei ehkä hyvin pyyhi, mutta varmasti paremmin sitten seuraavalla tuotantokaudella. Sitähän historia on, mallin tuottamista kuluttajille. Ajattele asioista niin kuin sinun käsketään ajatella.
- Pitää ihmisen kuitenkin muistaa kuolevaisuutensa. Täällä Manalassa Kohtalottaret punovat Elämän Lähteellä elämän lankaa ja katkovat sitä. Täällä on myös toinen lähde, Tiedon Lähde, jolta Odin oppi kaiken tiedon.
- Moniakaan täällä kävijöitä ei aika kuitenkaan ole armahtanut, pois päästänyt. Orfeus ja Jeesus vain käväisivät Manalassa ja maan päällä tyhjä hauta ylösnousemisen merkkinä oli uuden Rooman perustajan Jeesuksen lisäksi myös vanhan Rooman perustajista Romuluksella.
- Tänään täällä muistellaan vuoden takaisia tapahtumia kun hurrikaani Katrina iski ranskalaisten 1718 perustamaan Nouvelle-Orléansiin tuhoisin seurauksin. Mustan köyhän jazzkaupungin jättäminen oman onnensa nojaan edusti Bushin sisäpolitiikkaa ja kuolonuhreja kertyi virallisten lukujen mukaan 1242 henkeä.
- Terveiset vaan Mark Twainilta ja Harriet Beecher-Stowelta. Mississippijoen varrella sijaitseva New Orleans oli aikoinaan etelän suurin satamakaupunki ja orjakaupan keskus.
(Kts. I: Minun pessimismini)

sunnuntaina, elokuuta 27, 2006

II: Mikään ei valaise - paitsi varjo

Turku on siis Dublin, jonka viikingit perustivat vuoden 840 paikkeilla. Turun, Kilven kuolinpaikan, he olivat perustaneet jo aiemmin kauppapaikakseen, lepopaikakseen ja veneidensä korjauspaikaksi. Valkoinen kilpi oli viikinkien rauhanomaisen lähestymisen merkki ja Turun Samppalinnan paaluvarustuksen tunnus. Täällä paloivat Muinaistulien Yön viestitulet rauhanomaisissakin merkeissä.
Mutta palatkaamme Tuonelan Tulien tunnelmiin kun Manalan rikkauksien jumalan planeetta Pluto on juuri pudotettu kääpiöplaneettojen sarjaan, vaikka alunperin planeettojen joukkoon piti hyväksyttämän myös Pluton kuu Kharon, Manalan Lautturin nimikkokuu, sekä asteroidi Ceres sieltä Marsin ja Jupiterin väliltä ja vielä Plutoakin kauempi kohde Kuiperin vyöhykkeltä, 2003 UB313 eli Xena. Ceres, kasvien kasvun ja äidillisen rakkauden jumalatar. Xena soturiprinsessa.
- Antakaa heille anteeksi, sillä he eivät tienneet mitä tekivät, sanoo Manalan emäntä Hjel pahoitellessaan tapahtunutta Clyde Tombaughille, Pluton löytäjälle.
- Siellä ne loittonevat meistä kuin haaveemme; Pluto kuineen - Hydra, Nix, Kharon - 1,2 km/s pakonopeudella, mutta ei mene hyvin Telluksellakaan, jonka kiertolainen erkanee maasta 4 cm/v. Vaan tulee aika toinenkin. Lähelle on pitkä matka, mutta menneisyys on tätä päivää.
- Käyttivät vain hyväkseen ruuhka-aikaamme USA:n liittolaisineen taas melskatessa sotatantereillaan. Ollaan sitten ristiretkellä, käydään pyhää uskonsotaa, käydään energiasotaa, taloussotaa tai miten Ajan Tytär Historia sen kulloinkin haluaa kirjoittaa, muistuttaa Kharon manatessaan Manalan joen lauttapulaa.
- Sinne se Bushin porukka kuuluisi Saddamin viereen tuomiolle. Enemmän ne ovat 9-11 jälkeisillä kostoretkillään tuhoa tuottaneet sivullisille, syyttömille ja omille joukoilleen kuin Saddam konsanaan.
- Yhdysvaltain osavaltio Israelin veisatessa Euroviisumaana omaa synkkää virttään vieraassa, vaarallisessa viidakossaan voi lähihistorian suuren linjan vetää juutalaisten koston teemaan antiikista Hitlerin kautta nykytapahtumiin. Muut hukkukoot miekkaansa, älä sinä käännä toista poskeasi.
- Historia on aina voittajien historiaa, mutta voittajien historiaa ei voida kirjoittaa tässä päivässä kun ei aina tiedä kuka on voitolla. Miltä tämä aika näyttää 50 vuoden päästä historian lehdillä kun voittajien historiankirjoituksen oheen, viereen ja ohikin on mediasumun takaa ilmestynyt uusi uhka: toisenlainen historia, sen kirjoitus ja oikeutus; ei-vielä-hävinneiden historia.
- Mitä USA tahtoo - sitä on syytä epätahtoa.


lauantaina, elokuuta 26, 2006

I: Minun pessimismini on optimismia, optimismini pessimismiä

PROLOGI: Mukavaa matkaa Manalaan

Harriet Beecher-Stowe ei ole Samuel Langhorne Clemens vaikka kyntää hänkin amerikkalaista sielunmaisemaa 'kahden sylen' syvyydeltä. Setä Tuomon tupa oli ensimmäinen amerikkalainen romaani, jossa oli mustaihoinen päähenkilö. Orjuuden vastustaja Harriet Beecher-Stowe julkaisi sen aluksi sarjana National Era -sanomalehdessä ja vuotta myöhemmin 1852 se julkaistiin kokonaisena kirjana. Teos suomennettiin nuorisolle sovitettuna 1856 ja julkaistiin pitkänä versiona 1899-1900.
Taiteilijanimen Mark Twain, joka juuri tuota turvallista 3,7 metrin (2 syltä) syväystä Mississippin jokislangissa tarkoittaa, ottanut Clemens julkaisi Tom Sawyerin 1876 ja Huckleberry Finnin seikkailut 1884.
Hän tulee huomenna on myös Harrietin käsialaa. Ja se tie vie meidät Irlantiin, jossa Samuel Barclay Beckett vaikutti; Godot - huomenna hän tulee. Ja tajunnanvirran tietä kun on lähdetty kulkemaan, törmäämme saman tien hänen kaveriinsa nimeltä James ei nyt Morrison eikä Dean, vaan Augustine Aloysius Joyce, suomeksi Volter Adalbert Kilpi, ja Alastalon salista löydämme myös Odysseuksen Troijan hevosineen ja Manalan matkoineen.