sunnuntaina, elokuuta 27, 2006

II: Mikään ei valaise - paitsi varjo

Turku on siis Dublin, jonka viikingit perustivat vuoden 840 paikkeilla. Turun, Kilven kuolinpaikan, he olivat perustaneet jo aiemmin kauppapaikakseen, lepopaikakseen ja veneidensä korjauspaikaksi. Valkoinen kilpi oli viikinkien rauhanomaisen lähestymisen merkki ja Turun Samppalinnan paaluvarustuksen tunnus. Täällä paloivat Muinaistulien Yön viestitulet rauhanomaisissakin merkeissä.
Mutta palatkaamme Tuonelan Tulien tunnelmiin kun Manalan rikkauksien jumalan planeetta Pluto on juuri pudotettu kääpiöplaneettojen sarjaan, vaikka alunperin planeettojen joukkoon piti hyväksyttämän myös Pluton kuu Kharon, Manalan Lautturin nimikkokuu, sekä asteroidi Ceres sieltä Marsin ja Jupiterin väliltä ja vielä Plutoakin kauempi kohde Kuiperin vyöhykkeltä, 2003 UB313 eli Xena. Ceres, kasvien kasvun ja äidillisen rakkauden jumalatar. Xena soturiprinsessa.
- Antakaa heille anteeksi, sillä he eivät tienneet mitä tekivät, sanoo Manalan emäntä Hjel pahoitellessaan tapahtunutta Clyde Tombaughille, Pluton löytäjälle.
- Siellä ne loittonevat meistä kuin haaveemme; Pluto kuineen - Hydra, Nix, Kharon - 1,2 km/s pakonopeudella, mutta ei mene hyvin Telluksellakaan, jonka kiertolainen erkanee maasta 4 cm/v. Vaan tulee aika toinenkin. Lähelle on pitkä matka, mutta menneisyys on tätä päivää.
- Käyttivät vain hyväkseen ruuhka-aikaamme USA:n liittolaisineen taas melskatessa sotatantereillaan. Ollaan sitten ristiretkellä, käydään pyhää uskonsotaa, käydään energiasotaa, taloussotaa tai miten Ajan Tytär Historia sen kulloinkin haluaa kirjoittaa, muistuttaa Kharon manatessaan Manalan joen lauttapulaa.
- Sinne se Bushin porukka kuuluisi Saddamin viereen tuomiolle. Enemmän ne ovat 9-11 jälkeisillä kostoretkillään tuhoa tuottaneet sivullisille, syyttömille ja omille joukoilleen kuin Saddam konsanaan.
- Yhdysvaltain osavaltio Israelin veisatessa Euroviisumaana omaa synkkää virttään vieraassa, vaarallisessa viidakossaan voi lähihistorian suuren linjan vetää juutalaisten koston teemaan antiikista Hitlerin kautta nykytapahtumiin. Muut hukkukoot miekkaansa, älä sinä käännä toista poskeasi.
- Historia on aina voittajien historiaa, mutta voittajien historiaa ei voida kirjoittaa tässä päivässä kun ei aina tiedä kuka on voitolla. Miltä tämä aika näyttää 50 vuoden päästä historian lehdillä kun voittajien historiankirjoituksen oheen, viereen ja ohikin on mediasumun takaa ilmestynyt uusi uhka: toisenlainen historia, sen kirjoitus ja oikeutus; ei-vielä-hävinneiden historia.
- Mitä USA tahtoo - sitä on syytä epätahtoa.


3 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Kuinka moni länsimaalainen olisi valmis luopumaan saavutetusta hyvinvoinnistaan kuten koulutuksesta, sananvapaudesta ja halvasta elektroniikasta? Jos haluaisi todella olla kriittinen yhdysvaltoja ja länsimaita kohtaan kuulluisi lopettaa esim tämän blogin käyttö.
Mielestäni vuoropuhelun pitäisi nousta tärkeämpään rooliin jotta myös köyhemmillä mailla olisi mahdollisuus nauttia rauhasta ja hyvinvoinnista. Sota ja sorto täytyy loppua. Ei ihmistä saa tuomita ihonvärin tai mielipiteidensä takia, ei edes länsimaalaista. Toiveajattelua ehkä kun kyse on mammonasta.

Jouni kirjoitti...

Sitä on syytkin, epätahtoa.

Simo kirjoitti...

Ei meidän tarvitse muuttua muidenkaltaisiksi eikä muiden meidänkaltaisiksi. Jos haaveilee vain sitä mitä joku muu on jo saavuttanut, ei se ole edes haaveilua. Yhtäläinen harha maailmanparantamiseen olisi luopua länsimaisesta kulutuskulttuurista; järjentää sitä silti voi yrittää. Joskin maailman laastarointi kasvissyönnillä, jätteiden lajittelulla, luonnonsuojelulla, toisten kaitsennalla ja moralisoinnilla, maailmankaupan tuotteilla ja kaikella hyvää tarkoittavalla touhuilulla on nykymuodossaan vain yk-tyylistä ämmäin puuhailua. Tarvitaan radikalisointia, jos jotain tosissaan halutaan.