tiistaina, elokuuta 29, 2006

V: Yggdrasil Maailmanpuu

- Tässä maailmassa, jossa kärkytään vain ihmisten heikkouksia, jotta joku muka pääsisi voitolle toisesta ei tiedetä kilvoittelusta mitään. Mihin on unohtunut ihmisten vahvuuksien etsintä. Sodatkin täällä käydään jo etukäteen heikommaksi arvioituja vastustajia vastaan ja juuri siksi ne hävitäänkin. Puolustuskyvyttömien kimppuun on kiva hyökätä ja oikeudenmukaista tulla itse satutetuksi.
- Ystävyys syntynyt taistelusta vie voiton liitosta liimatusta, sanoo Nietzsche.
- Elomme vaelluksen keskitiessä ma harhailin synkkää metsämaata polulta oikealta poikenneena. Omassa Helvetissään Dante Alighieri taivaltaa Nietzschen Zarathustran tavoin etsimässä sitä kilvoittelevaa ihmistä, joka pystyisi voittamaan itsensä, ihmistä yli itsensä, yli-ihmistä. Huomenna hän tulee.
- Israel ja Hizbollah mittelivät 34 päivää ja saivat aikaan melkoista tuhoa. Yli 1000 ulkopuolista siviiliä kuoli, Israelissa 43. Nasrallahin sotureita kuoli satoja ja israelilaissotilaitakin yli 100. Se kai oli pahin järkytys suurelle sotilasvallalle.
- Kuka voitti. Sota voitti. Turha Sinkkiarkkujen Tietä on sankaroida, sillä vain peitetään sodan häpeä. Sotilaan kuolema ei ole koskaan tragediaa, vaan logiikkaa. Ken miekkaan tarttuu.
- Suurin häpeä oli kuitenkin se, että ruoskan heiluttajana toimi jumalattoman valitettava kansa. Tämänkö heidän Jumalansa hyväksyy. Tällekö jokin historia antaa oikeutuksensa. Amerikan markkinoima ennakoiva itsepuolustus kuulostaa varmaan hienolta, mutta oikeuttaa valitsemaan kohteekseen kenet vain haluaa. Mielivaltaisesti ja ajallisen tarpeen tullen koska vaan. Silloin kun esim. sisäpoliittisten ongelmien vuoksi on soveliainta kiinnittää huomio muualle.
- Täsmäsota vie meidät takaisin avaruuteen (IV: Törmätään kun tavataan). Uhkien ennakointiin liittyen ESA:n luotain Smart-1 ajetaan päin kuuta sunnuntaiaamulla 3.9.2006 klo 8:41. Kuution mötikkä painaa 366 kiloa ja tuottaa noin 3-10 metrisen kraaterijäljen kuun pintaan, vastaten noin kilon painoisen meteoriitin törmäystä. Törmäysalueeksi on valittu Lacus Excellentiae, joka näkyy maasta eteläkuun keskivaiheilla. Tarkkailkaa taivaita.



5 kommenttia:

Juha kirjoitti...

Jykevää tekstiä totta vie! Mutta mikä on sinun ratkaisusi noihin ongelmiin?

tässä jotain tietoa aiheesta:

Historian loppu
Globalisaatiosta seuraavien lisääntyvien kansojen välisten kontaktien ja voimistuvien ylikansallisten kaupallisten ja kulttuurillisten vaikutteiden on pelätty johtavan "historian loppuun". Tämä tarkoittaa paikallisten kielten kuolemaa vain harvojen maailmankielten selviytyessä, ihmisten etnisten ja kulttuurillisten juurten heikentymistä, ja etnisten ryhmien sulautumista toisiinsa maailmanlaajuiseksi ei-etniseksi ja juurettomaksi ihmismassaksi. Lopputuloksena arvellaan olevan ihmiskunnan kielellisen ja kulttuurillisen monimuotoisuuden katoaminen ja joidenkin mukaan ihmisten helpompi ohjailtavuus ja aivopestävyys. Pelätään, että ylikansalliset kaupalliset ja poliittiset voimat ottavat yhä enemmän valtaa ihmisten paikalliseen identiteettiin perustuneen vastustuskyvyn, "omapäisyyden", heikentyessä, ja lopulta ihmiskunta joutuu jättiläisyritysten, kansankiihottajien tai maailmanhallituksen talutusnuoraan. Perinteinen, hallitusten, heimojen ja kansojen välisiin vuorovaikutuksiin ja konflikteihinkin perustunut historia lakkaa. Tällainen tilanne on monien synkkien scifi-tarinoiden lähtökohta.

Simo kirjoitti...

Enpä usko, että se olisi edes teoreettinen kysymys tuo tuollainen 'historian loppuminen'. Eläinlajimme koodaus näyttää pitävän sisällään aika tiukan säilytysvaiston eriytymisestä, ei-massoituksesta. Vaikka perustouhu olisikin samaa, populaatiot puuhaavat omiaan kielikoodin antamin velvoittein; ei niitä millään globalisaatiopeikolla saada anti-baabeloitua yhdeksi maailmankansaksi. Ihmisiä on silti voitu aina ohjailla suurestikin valtapolitiikan keinoin ainakin saman kulttuurikehyksen sisällä.

Anonyymi kirjoitti...

Se nyt vaan on silleen että esim. pelkästään Intiassa on satoja kieliä ja yritä siinä sitten "tappaa" ne. Mahdotonta vaikka olisi kuinka monta hävittäjää.
Juoppola Sr.

Juha kirjoitti...

EI UHKAA (valkoinen)
0. Törmäystodennäköisyys ja/tai törmäyksen aiheuttama vaurio hyvin pieni (meteorit jotka tuhoutuvat ilmakehässä, hyvin harvinaiset törmäykset)

TAVANOMAISET (vihreä)
1. Useimmiten juuri löydetty asteroidi, jonka törmäystodennäköisyys on pieni. Tippuu usein luokkaan 0 uusissa, radan tarkemmin kertovissa havainnoissa.
TÄHTITIETEELLISTÄ TARKKAILUA VAATIVAT (keltainen)
2. Löydetty asteroidi, joka näyttää tulevan normaalia lähemmäksi muttei vaarallisen lähelle Maata. Kohdetta havainnoidaan silloin kun se ohittaa Maan. Törmäys hyvin epätodennäköinen. Saattaa tippua luokkaan 0 tarkemmissa havainnoissa.

3. Maan lähiohittaja, jolla on 1 % tai yli 1% todennäköisyys törmätä Maahan, ja aiheuttaa paikallista tuhoa. On tehtävä tarkkoja havaintoja. Vaatii tarkkailua. Törmäys vaatii huomiota, jos se on alle 10 v päästä. Monesti löydön jälkeisissä uusissa havainnoissa tippua alemmaksi tai luokkaan 0.

4. Maan lähiohittaja, jolla on 1 % tai yli 1% todennäköisyys törmätä Maahan ja aiheuttaa alueellista tuhoa. Vaatii tarkkailua. Törmäys vaatii huomiota, jos se on alle 10 v päästä. Monesti löydön jälkeisissä uusissa havainnoissa tippua luokkaan 0.

UHKAAVAT (oranssi)
5. Lähiohitus johon liittyy vakava, mutta vielä epävarma törmäyksen aiheuttaman alueellisen tuhon uhka. Vaatii uusia havaintoja sen varmistamiseksi, törmääkö vai ei. Jos törmäys alle 10 vuoden päästä, hallitusta varoitettava.

6. Suuren kohteen lähiohitus. Vakava, mutta vielä epävarma törmäyksen aiheuttaman maailmanlaajuisen tuhon uhka. Vaatii uusia havaintoja sen varmistamiseksi, törmääkö vai ei. Mahdollinen törmäyspaikka on pyrittävä määrittämään. Jos törmäys alle 30 vuoden päästä, hallitusta varoitettava.

7. Suuren kohteen hyvin läheinen ohitus. Vakava, mutta vielä epävarma törmäyksen aiheuttaman maailmanlaajuisen tuhon uhka. Vaatii uusia havaintoja sen varmistamiseksi, törmääkö vai ei. Jos törmäys alle 100 vuoden päästä, hallitusta varoitettava.

VARMAT TÖRMÄYKSET (punainen)
8. Paikallista suurta tuhoa maalla, hyökyaalto merellä. Hyökyaalto aiheuttaa tuhoa vastapäisellä rannikolla. Sattuu kerran 50 vuodessa - kerran muutamassa tuhannessa vuodessa.

9. Varma törmäys, joka aiheuttaa merkittävää alueellista tuhoa, sattuu kerran 1000-100000 vuodessa. Aiheuttaa suuren hyökyaallon mereen törmätessään.
10. Törmäys on varma ja aiheuttaa maailmanlaajuisen tuhon, törmäsi asteroidi sitten maalle tai mereen. Hyvin harvinainen, sattuu korkeintaan kerran 100000 vuodessa.

Anonyymi kirjoitti...

Jaaha täytyy varmaan alkaa kittaamaan oikein urakalla jos noita kiviä alkaa päähän tippua.
Miltähän siitä Plutopoloisesta nyt mahtaa tuntua kun kukaan ei enää välitä?
Juoppola Senior