tiistaina, elokuuta 29, 2006

III: Lähelle on pitkä matka

- Tämän päivän historia on tekemisen historiaa ja näkyvänä tekijänä on USA. Yksin on kuitenkin paha sotia, joten osapuolia on oltava muitakin. Oliko muna ennen kanaa, alkoiko historia vasta 9-11. Onko USA:n tekemä historia kiinni vain presidentin nimestä.
- Se valtaisa hämmennys ja tyhjiö, jonka 9-11 aiheutti maan kotitantereella aina valpasta elokuva- ja viihdeteollisuutta myöten, täytettiin perinteisesti ulkopolitiikan keinoin. Käännä katse pois omista tekemisistä silloin kun siinä olisi jotakin katsomista.
- Iskisikö 3000 kärpästä samalla iskulla kun Israel tarvitsee ydinaseestaan huolimatta, tai ehkä juuri sen vuoksi, turvallisia alueita ympärilleen. Irak siinä uhittelee jotakin, sinne siis - aina syyt keksitään. Ja historia voidaan itse ensin kirjoittaa näin, ja sitten toisin päin kuin Mainilan laukaukset. Kunhan tarpeeksi kauan valehtelet, se alkaa kuulostaa totuudelta. Vaan mitäpä tekemistä historialla - tai millään - totuuden kanssa olisi, edes totuudella. Totuuden valhe ja valheen totuus, mikä niitä erottaa. Ennenkin oli narrien tehtävä hoveissa paljastaa totuus.
- Historia on päivänhistoriaa, valtahistoriaa ja jälkihistoriaa; sitä voittajien historiaa, mutta nyt myös siis ei-vielä-voitettujen historiaa, kartoittaa Kharon.
- Puuttuu vain historian filosofia.
- Tulisi kirjoittaa historiankirjoituksen historia. Se ei voi olla kovinkaan ylpeä ajallisista saavutuksistaan. Toki sellaistahan tiede aina on, matkalla jonnekin muuttumaan. Tehdä tulevaisuuden historian pohdintaa tässä ajassa, onko se kovinkaan kiitollinen tai armahtava tehtävä.
- Onko se tietoa vai arvailua, että näkee yli ajan. Näkee nykyisen lähi-idän tilanteen ristiretkenä ja juutalaishistoriana ennemmin kuin energiasotana, vaikka ne rikkaudet osa sotasaalista ovatkin. Jos USA ja Venäjä eivät olisi 'ystäviä' sodittaisiin myös Siperian voimavaroista. Tai ehkä soditaankin taloussotana Jukosoilin tyyliin.
- Ja mitä touhutaan Amerikan omalla etupihalla Kuuban Castron poistuessa näyttämöltä ja Venezuelan Hugo Chavezin etsiessä tukea Kiinalta öljynostajamaansa USA:n tulevaa vallankaappausta vastaan.
- Elämme talouselämää, emme moraalielämää. Ei maailma silti kaikkien ahneutta kestä, vaikka äiti Gaia Maa parhaansa meitä sietääkin. Ei meiltä kaikkea puutu, mitä meillä ei ole. Kaikkea kuitenkin tavoitellaan mitä ei tarvita.
- Riittääkö Kiinan moraali tällaisten materiaalisten houkutusten edessä vastustamaan kaikkivaltiasta Mammonaa. Ei pidä unohtaa Intian isoutta ja ihmisen alkukoti Afrikkakin vielä tulee. Urheilun historia asettaa niille omat virstanpylväänsä: Kiinan Olympialaiset 2008 ja MM-jalkapallo Etelä-Afrikassa 2010.
- Mikä on EU:n luonne tulevana suurvaltana sen ottaessa YK:n roolia, sitä voi kysyä vaikkapa Suomen presidentti Erkki Tuomiojalta.
- Valtataistelua käydään myös lähiavaruuden hallinnasta viestintävirtojen seurannan johtaessa ainoan oikean elämänmallin nimissä jokamiehenvakoilusysteemiin ja totalitarismiin. Älä pidä muita jumalia.
- Mutta kaikki ei ole ihmisen käsissä. Luonnonvoimat ja avaruuden yllätykset ovat historian mahtitekijöitä. Viimeksi 7.6.2006 vieraili yli 100 m läpimittainen 2004 XP14 -niminen asteroidi 432 709 km päässä meistä. Kun Telluksesta 4 cm/v loittoneva kuu kulkee samoilla etäisyyksillä, mitä niiden yhteentörmäys olisi maalle merkinnyt.

4 kommenttia:

Jouni kirjoitti...

USA ja Kiina sotivat vielä 100 vuoden sisällä Siperian energiavaroista. Ja avaruuden herruudesta. Eikä EU:sta tulee suurvaltaa, hajoaa toisiaan kyräileviin, omia etujaan ajaviin kuppikuntiin.

Anonyymi kirjoitti...

Simo sul on ihanan vaaleanpuna-sävytteiset sivut.
t. Jussila

Simo kirjoitti...

Voipi olla, että Kiinan kasvutarve johtaakin taistoon Siperian energiavaroista. Tulevaisuudenkuva EU:sta suurvaltana sen sijaan perustuu juuri samaan eli Venäjästä tulee aikanaan osa EU:ta ja sen vaatimaa energiapolitiikkaa. EU ja Kiina siis taistoonko käyvät.

Simo kirjoitti...

Vaaleanpunaisethan niistä tulivat, vaikka viininpunaiseen pyrinkin. Sellaiseen Syrahin, Malbeckin tai peräti Zinfandelin makuiseen.