sunnuntaina, heinäkuuta 29, 2007

Kentsut vaihtoon

- Irakin pääministeri Nouri al-Malikin mitta alkaa olla täynnä; suurin poliittinen sunniryhmä on sheikki Khalaf al-Elyan johdolla vetäytymässä hallitusyhteistyöstä shiojen kanssa ja pääministeri itse on ilmiriidassa miehitysvallan ylimmän kenraalin David H.Petraeuksen kanssa, vaatien Bushia erottamaan miehensä.
- Al-Elyan johtamalla The Iraqi Accordance Frontilla on hallituksessa 6 ministeriä ja parlamentissa 44 paikkaa 275:stä, joten maata olisi mahdoton hallita ilman heidän tukeaan. USA on puolestaan muuttanut Petraeuksen johdolla liittolaistaktiikkaansa maassa. Ensin tehtiin yhteistyötä shiojen kanssa sunnimilitantteja ja Baath-puolueen entisiä Saddam Husseinin tukijoita vastaan, nyt liittoudutaan sunnimilitanttien kanssa shiojen Mehdiarmeijaa eli Moqtada al-Sadrin väkeä sekä toisaalta al-Qaedan Dowlit al-Islamia, ryhmittymän perustamaa Irakin Islamilaista valtiota vastaan.
- Montako sotaa Irakissa siis onkaan yhtäaikaa menossa, mutta tärkein niistä on sota miehittäjiä vastaan. Pian ollaan tilanteessa, jossa sodan uuden verisen vaiheen aloittaa sotilasvallankaappaus. Enää ei hamuiltaisi mahdottoman demokratian perään, todettaisiin vain nykyinen status quo, miehitysvalta.

keskiviikkona, heinäkuuta 25, 2007

GWB:n kuolemattomia

- Herra Bush on jälleen päästänyt suustaan kuolemattomia lauseita historian lehtiä värittämään:
- Iraqis are sick of foreign people coming in their country and trying to destabilize their country.
- Niinpä niin, kamalia nuo iranilaiset, syyrialaiset ja muu al-qaedan väki. Sotkevat muuten niin rauhallisen Irakin arkipäivän menoa. Ja penteleet häiritsevät myös maassa majailevia amerikkalaisia turisteja ja paikallisten lomakylien toimintaa.
- Viiden pysyvän suuren sotilastukikohdan lisäksi maahan on valmistumassa USA:n uusi yleellinen lähetystöalue Green Zonen linnoituksen suojiin. Yli tuhannelle ihmiselle suunniteltu huippukompleksi keskellä Bagdadia kustantaa tuollaiset 600 miljoonaa dollaria.
- Ja silti turvallisuus linnoitetulla Green Zonellakin on kaikkea muuta kuin selvyys. Alueelle on ammuttu helmikuusta 007 lukien 85 rakettiammusta ja kuolonuhreja on kirjattu 16 henkeä.

maanantaina, heinäkuuta 23, 2007

Hutikuti

- Irakissa eletään taas sitä vuodenaikaa, jolloin shiat, sunnit ja kurdit voivat riemuita yhdessä maan jalkapallojoukkueen suorituksia kannustaessaan. Thaimaan Bangkokissa käynnissä olevassa Asia Cupissa Irak kukisti neljännesfinaaleissa Vietnamin 2-0 ja kansalla oli pitkästä aikaa jotakin syytä juhlimiseenkin.
- Kurdeilla on omassa itsenäisyystaistelussaan haaveensa myös itsenäisestä jalkapallojoukkueesta, mutta sisäisesti jalkapallo yhdistää ainakin maan sunneja ja shioja. Vielä ei Asia Cupissa nähdä ottelua Turkki-Kurdit, vaikka sellainen voi olla piankin edessä PKK:n sissejä vastaan Qandilin vuorilla Turkin, Irakin ja Iranin rajalla.
- Myöskään USA:lla ja Al-Qaedalla ei ole omaa joukkuetta Asia Cupissa, joten taisteluja on jatkettava sotatantereella. Laukaisuvoimaa ei USA:n joukkueelta puutu, mutta osumatarkkuudessa on toivomisen varaa. Kun aseteollisuus on syytänyt alueelle toistaiseksi kuusi miljardia luotia on jokaiseen tapettuun vastarintalaiseen käytetty 300000 luotia.

perjantaina, heinäkuuta 20, 2007

Act local

- Yhdentyneessä maailmassa emme voi välttyä yhdentyneestä vastuusta. Näin olemme mukana Yhdysvaltain sotaretkillä maailmalla, vaikkemme sitä haluaisikaan. Pohjoismaiseen tapaan kuuluu maailman hädänalaisten auttaminen yrittämällä integroida heidät omaan yhteiskuntaan jäseninä vaikka se tietääkin ongelmia yhtä hyvin omalle yhteisölle kuin tulijoillekin.
- Irakin mittava pakolaistilanne on vasta aluillaan. Pohjoismaista Ruotsi ja Tanska harjoittelevat uudelleensijoitusta muutamilla sadoilla irakilaispakolaisilla, USA:lla on edessään suurempi urakka sijoittaa sen puolelle asettuneita irakilaisia aikanaan jenkkilään.
- Suomi voi seurata muiden Pohjoismaiden mallia tai luoda oman mallinsa. Kun miehitys on luonut alueelle 2,4 miljoonan pakolaisen vyöryn, josta Syyria on ottanut vastaan 1-1,5 miljoonaa pakolaista, olisikin järkevää, että Suomi lähtisi näyttävästi auttamaan Syyriaa sen paikallisessa roolissa pakolaisavun tarjoajana. Think global, act local.
- Jos ja kun Yhdysvallat joskus vetäytyy Irakista, se synnyttää vielä uuden, ennen näkemättömän pakolaistulvan alueella. Nyt joutuvat pakenemaan henkensä edestä ne, jotka ovat olleet tekemisissä miehitysvallan kanssa.

torstaina, heinäkuuta 19, 2007

Genocide

- Sotarikosta ei voi voittaa, muistuttavat Irakin sodan veteraanit kotirintamalla USA:ssa mielenosoituksissaan. Sotarikolliset joutuvat yleensä tuomiolle, jos se vain on tarkoituksenmukaista. Bush ja Blair eivät vielä ole tuomiolle joutuneet, eikä USA:n ja Naton toimia lähi-idässä vielä ole tunnistettu kansanmurhaksi. Historia näyttää puhutaanko näistä toimista koskaan niiden oikeilla nimillä.
- USA:n taktiikka alueella näyttää tähtäävän maan selkeään hajoittamiseen kolmeen eri hallintavyöhykkeeseen; hajoita ja hallitse, varmista itsellesi siten öljyn hallinta maassa. Polttoaineen varastelusta ja yksityisistä sähkögeneraattoreista on tullut iso bisnes Irakissa. Sähköä pystytään myymään jopa 8 tuntia vuorokaudessa, jos vain onnistuu hankkimaan 20 gallonaa päivässä löpöä generaattoriinsa. Saddamin aikaan 40 gallonaa maksoi 0,5 dollaria, nyt siitä saa pulittaa mustassa pörssissä 75 dollaria ja huoltoasemalla 35 dollaria, jos jaksaa jonotella 4-5 päivää. US gallona on tuollaiset 3,8 litraa.

keskiviikkona, heinäkuuta 18, 2007

The Reaper

- Kun Amerikka syöttää sotaan 12 miljardia dollaria kuukaudessa, pitää moisella summalla jo saada jotakin aikaankin tapporintamalla. Uusinta uutta sotateknologiaa edustaa miehittämätön pommikone The Reaper, joka on valmiina koekäyttöön ensin Afganistanissa ja syksyllä Irakissa kun USA saa suurimman lentotukikohtansa Baladin laajennuksen kuntoon.
- Robottikone kiitää laserohjattuine täsmäpommeineen ja -ohjuksineen 480 km/h 15 km korkeudella, mutta sitä ohjataan 11 200 kilometrin päästä Nevadasta. Pommi ei valikoi uhreja, ilmasodassa kohteet muuttuvat kylmiksi numeroiksi ja omat tappiot minimoituvat.
- Irakin ilmatilassa operoi koko ajan yli 100 lentokonetta ja ilmaiskujen määrää on nostettu huomattavasti; puolessa vuodessa miehittäjät ovat suorittaneet 437 pommi- ja ohjusiskua, kun vastaava määrä vuotta aiemmin oli 86.

tiistaina, heinäkuuta 17, 2007

Omat koirat

- Sodassa kaikki on mahdollista ja Irakin sodassa nyt varsinkin. Amerikkalaiset siellä ammuskelevat liittolaisiaan aina silloin tällöin ja syyttelevät Syyriaa ja Irania vastarinnan tukemisesta ja omista tappioistaan sekä siviiliuhreista. Totuus on tietenkin toisenlainen.
- Maassa toimivista ulkolaisista taistelijoista ja itsemurhaiskujen tekijöistä 45% tulee USA:n liittolaisen Saudi Arabian puolelta, 15% Syyriasta ja Libanonista, 10% Pohjois-Afrikan alueelta.
- 135 viimeksi pidätetyistä ulkolaisista taistelijoista puolet on ollut saudeja ja itsemurhaiskujen tekijöistä samoin. Puolessa vuodessa iskut ovat tappaneet jo 4000 irakilaista.


maanantaina, heinäkuuta 16, 2007

Arrowhead Ripper

- Operaatio Arrowhead Ripper jatkaa 10 000 sotilaan voimin Diyalan ongelmaprovinssin puhdistusta Irakissa. Virallisena kohteena on al Qaedan sekä shia- ja shunnimilitanttien edustama vastarinta, mutta pääasiallisena seurauksena on shunnisiviilien hätyyttäminen muualle Baquban alueelta.
- Sisällissodan laukaisseen Samarran moskeijan tuhon jälkeen 22.02.06 Irakiin on syntynyt yli miljoona uutta pakolaista kun 142 260 perhettä on paennut asuinseudultaan sodan kauhuja. Vastarinnalle värväystilanne on otollinen kun työttömyysprosentti maassa on 60 ja normaalielämän perusteita ei ole; sähköä on tarjolla talouksiin 2 tuntia vuorokaudessa ja 70% väestöstä on vesihuollon ulkopuolella. Poliittinen systeemi on umpikujassa ja maa jakautuu miehitysvallan hännystelijöihin ja sen vastustajiin. Tässä muhii uusi verilöyly, mikäli valloittajat joskus poistuvat maasta.
- Vuosi sitten arvioitiin 650 000 irakilaisen kuolleen sodassa 9.4.2003 alkaneen operaation jälkeen ja nykyinen arvio on nostettu 974 000:een. Sota, jolla ei ollut mitään yhteyksiä 9-11 tapahtumiin, vain yltyy päivä päivältä vastarinnan suorittaessa nyt keskimäärin 178 hyökkäystä päivässä, viime vuoden vastaavan luvun oltua 94.

lauantaina, heinäkuuta 14, 2007

Shoot me

- MIkään ei tunnu muuttuneen Irakissa sitten viime kirjoitelmani. Joulukuun 28. päivä 2006 Dustin R. Donica kirjoitti nimensä sotahistoriaan oltuaan sodan 3000. amerikkalaisuhri ja nyt mennään jo lukemissa 3611.
- Massasta on vaikea enää erottua, mutta yritystä silti riittää. Bronxin kasvatti Jonathan Aponten piti palata sotatantereelle 10 kk mittaiseen pestiin viime maanantaina, mutta 20-vuotiaan miehen hermot pettivät, hän palkkasi 500 dollarilla sala-ampujan haavoittamaan itseään välttyäkseen Bagdadin komennukselta. Vammoistaan toivuttuaan miestä odottaa oikeudenkäynti tai paluu ruotuun tullaakseen oikeasti tapetuksi.
- Sitä yhtä ne eivät näköjään ole vielä saaneet hengiltä. Imaami Mahdin paluun ruumiillistuma Muqtada al-Sadr jatkaa sinnikästä taisteluaan tuulimyllyjä vastaan. Ja vaikka miehen päiviltä saisivatkin, aate jatkaa ja päihittää aikanaan jenkit.