sunnuntaina, heinäkuuta 29, 2007

Kentsut vaihtoon

- Irakin pääministeri Nouri al-Malikin mitta alkaa olla täynnä; suurin poliittinen sunniryhmä on sheikki Khalaf al-Elyan johdolla vetäytymässä hallitusyhteistyöstä shiojen kanssa ja pääministeri itse on ilmiriidassa miehitysvallan ylimmän kenraalin David H.Petraeuksen kanssa, vaatien Bushia erottamaan miehensä.
- Al-Elyan johtamalla The Iraqi Accordance Frontilla on hallituksessa 6 ministeriä ja parlamentissa 44 paikkaa 275:stä, joten maata olisi mahdoton hallita ilman heidän tukeaan. USA on puolestaan muuttanut Petraeuksen johdolla liittolaistaktiikkaansa maassa. Ensin tehtiin yhteistyötä shiojen kanssa sunnimilitantteja ja Baath-puolueen entisiä Saddam Husseinin tukijoita vastaan, nyt liittoudutaan sunnimilitanttien kanssa shiojen Mehdiarmeijaa eli Moqtada al-Sadrin väkeä sekä toisaalta al-Qaedan Dowlit al-Islamia, ryhmittymän perustamaa Irakin Islamilaista valtiota vastaan.
- Montako sotaa Irakissa siis onkaan yhtäaikaa menossa, mutta tärkein niistä on sota miehittäjiä vastaan. Pian ollaan tilanteessa, jossa sodan uuden verisen vaiheen aloittaa sotilasvallankaappaus. Enää ei hamuiltaisi mahdottoman demokratian perään, todettaisiin vain nykyinen status quo, miehitysvalta.

Ei kommentteja: