lauantaina, joulukuuta 30, 2006

LXII: Paholaisen tanssi

- Vaarallinen ammatti tuo kirjailijan ammatti, siinä voi joutua mukaan maailmanpolitiikan pyörteisiin ja tulla hirtetyksi. Irakilainen kirjailija 'Abd al-Majid al-Tikriti, paremmin tunnettu nimimerkillä Saddam Hussein, teloitettiin tänä aamuna hirttämällä 06:00 paikallista aikaa Bagdadissa.
- Kirjailijana mies julkaisi anonyymisti useita rakkausromaaneja, joista muutama julkaistiin käännöksenä myös lännessä. Zabibah ja kuningas on historiaan sijoitettu tarina johtajasta, joka hylkää luksuselämänsä kansansa vuoksi. Ulos, kirottu kuvaa tuhoon tuomittua valtataistelua sheikkiä vastaan ja maininnan arvoinen on myös Saddamin teos Paholaisen tanssi.
- Tyttären mukaan kirjailija haudataan ensin Jemeniin, josta hänet myöhemmin siirretään synnyinseudulleen Tikritiin olojen rauhoituttua lastensa Udayn ja Qusayn viereen perhehautaan.

PS. Saddam haudattiin seuraavana päivänä 04 paikallista aikaa Tikritin lähelle synnyinseudulleen Awjan kylään, josta myös Oujan nimeä käytetään. Monille hautapaikasta tuli heti pyhiinvaelluskohde.

tiistaina, joulukuuta 26, 2006

LXI: Matkalla Arlingtoniin

- Joulu on antamisen aikaa, sodassa - henkensä antamisen aikaa. Amerikkalaisten sotatappiot Irakissa kapusivat odotetusti joulupäivään mennessä yli WTC-iskun uhrien määrän. 25.12.06 kirjattu kuoleman sotasaalis oli 2975 kun 9-11 rajapyykki on 2973. Joulukuun uhrien määrä on nyt 87. Näihin lukuihin on syytä kirjata lisänä vielä 296 uhria taisteluista Afganistanissa.
- Arlingtonin sotilashautausmaa Washingtonissa on kautta Yhdysvaltain historian ollut se kunniakkain sotilaan lopullinen päämäärä. Perille Tuonen tupaan on päässyt jo yli 230 000 urhoollista, heistä 335 on kokenut kohtalonsa viime vuosina Lähi-Idän auringon alla.

maanantaina, joulukuuta 25, 2006

LX: Eid al-Adha

- Sota jatkuu reippain ottein Irakissa. Britit hyökkäsivät 1000 sotilaan voimin poliisiasemalle Basrassa pannen paikan päreiksi pelastaessaan vankeja kidutusten tielle eksyneiden poliisien kynsistä. Lopetamme kaiken yhteistyön teidän kanssanne, uhosivat paikallisviranomaiset miehittäjille.
- Eikä hyvin pyyhi amerikkalaisillakaan maan hallinnon kanssa. Kun presidentti Talaban meni ja kutsui vieraita Iranista, piti heidät tietenkin pidättää. Ja kaiken kukkuraksi omatkin joukot ovat kapinatuulella. Amerikkalaisten VI Pataljoona Anbarissa on ollut koko ajan tulilinjalla raskain tappioin ja nyt siellä on kieltäydytty tottelemasta käskyjä. Joukot haluavat pysyä tukikohdassaan kunnes alue on puhdistettu vastarinnasta. Siviilien joukkopako Ar Ramadista on alkanut uhkaavan tilanteen vuoksi.
- Samaan aikaan muslimien tärkein uhrijuhla, Mekan matkan päättävä Eid al-Adha on tulossa 31.12.-4.1. liittyen Aabrahamin tottelevaisuuteen uhrata poikansa Jumalalle. Vallanvaihto Capitol-kukkulalla tapahtuu myös 4.1.07 demokraattien kukistettua Bushin republikaanit.
- Päivämäärä on muutenkin ennusmerkkejä kantava. Kolumbus poistui Uudesta Maailmasta 4.1.1493 päättäen ensimmäisen matkansa Amerikkaan. Samuel Colt myi ensimmäisen revolverinsa Yhdysvaltain hallitukselle 4.1.1847 ja Utah hyväksyttiin 4.1.1896 Yhdysvaltain 45:nneksi osavaltioksi. Kun vielä Nixon kieltäytyi luovuttamasta senaatille Watergate-nauhojaan 4.1.1974, on siinä ennusmerkkien lukijoille riittävästi materiaalia päätellä miten se Bush oikein aikoo lopulta ratkaista Irak-probleemansa. Kattotaa kui äijän käy.

lauantaina, joulukuuta 23, 2006

LIX: Blow Job

- Pikku Lännenleffamme on edennyt jo kohtaukseen, jossa torvensoittaja ilmoittaa kaivatun avun olevan vihdoinkin tulossa. Ratsuväki karauttaa pölypllven läpi paikalle ja Erämaalinnake pelastuu lopulliselta tuholta. Tappiot ovat olleet kovia, mutta voitto on hintansa väärti. He saavat kuin saavatkin toisensa.
- Amerikkalaisilla on Irakissa kaiken kaikkiaan 55 sotilastukikohtaa, joista Green Zoonin kaltaisia kaupunkimaisia itsellisiä linnakkeita on viisi. Olemme tulleet jäädäksemme, vakuuttaa myös uusin sotaministeri Robert CIA-Gates. Sotahaukkana paikalla on myös Condolleeza Rice, joka surevana leskenä korostaa maansa suuren taloudellisen ja sotilallisen uhrauksen tärkeyttä.
- Oma sanottavansa uudessa tilanteessa on myös suurella sotapäälliköllä George War Bushilla. Reilua ja reilua, mutta hän antaa valtiomiehen elkein hävinneelle viholliselle sentään kunniakkaan mahdollisuuden vetäytyä taistelutantereelta. Kehotan kaikkia irakilaisia poistumaan annetun aikataulun mukaisesti maasta, ugh, tehtävä suoritettu, kiteyttää päällikkö.

LVIII: Safavid State

- Irakin al-Qaeda julisti lokakuussa perustaneensa yhdessä sunnikumppaniensa kanssa iranilaistyyppisen islamilaisen Irakin valtion, jonka johdossa on Abu Omar al-Baghdadi. Se on yksi maan noin 200 aseellisesta ryhmittymästä. Eilen se julkisti opposition webbisivuilla 20 minuutin videon, antaen Yhdysvaltain joukoille 2 viikkoa aikaa poistua maasta, kehottaen jättämään tukikohdat ja kaikki raskaat aseet islamilaisen Irakin valtion pyhille sotilaille.
- Me emme neuvottele tappajien kanssa, mutta jos heti lähdette, saatte poistua turvallisesti, julisti järjestö. Jättiläinen horjuu ja kaatuu, uskottiin. Järjestö kertoi myös Saudien kautta yritetyn neuvotella heidän kanssaan, mutta neuvottelujen aika on ohi.
- Kaiken takana kummittelee Iran, jolla on aikeita perustaa alueelle isompi persialainen valtakunta, joka muistuttaisi historiallista Safavid Empire -aikaa 1502-1736, jolloin kuninkaina alueella vaikuttivat mm. Ismail I ja Abbas III.
- Al-Qaeda kutsui videolla myös entisiä Saddamin upseereita riveihinsä ja samaan aikaan sunnit väittivät Anbarin taistelualueella pidättäneensä 100 al-Qaedan sissiä. Vastarinnan vastustus ei kuitenkaan ole alueella kovinkaan muodikasta.

torstaina, joulukuuta 21, 2006

LVII: Al Zawraa

- Tiedonhallinta eli informaatiosota on taas täydessä käynnissä Irakissa kun kertaalleen suljettu Al Zawraa sateliittikanava on jälleen pystytty avaamaan. Se tarjoaa 24 tunnin vastapropaganda-annoksen hallitukselle ja miehitysvallalle. Mustiin hiihtomaskeihin somistautuneet kommentaattorit vyöryttävät kaiken kansan katsottavaksi tehdyt ja suunnitellut iskut amerikkalaisia kohteita vastaan.
- Toisaalla keinotekoinen valtapesä Green Zone natisee liitoksissaan ja tarvitsee suojakseen yhä vahvemman uutispimennon, sieltä ei saa kertoa huonoja uutisia ulkomaailmalle, vaikka pommien äänet ja savupatsaat kiirivätkin yli muurien viestittäen toisenlaisesta todellisuudesta.
- Uutistarjontaan on jälleen osallistunut myös Al-Qaeda uusimmalla videollaan, jossa järjestön kakkosmies Ayman al-Zawahiri ottaa kantaa palestiinalaisten vaalipuheisiin, pitäen jihadia ainoana tienä vapaaseen Palestiinaan. Valkoinen viitta, musta turbaani, kivääri kuvassa mukana hän muistuttaa järjestönsä taistelukyvystä, vaikka Irakissa al-Qaedan ohi ykkösviholliseksi onkin nyt kivunnut Moqtada al-Sadr mahdiarmeijoineen.

lauantaina, joulukuuta 16, 2006

LVI: Öljynkorsi

- Vaikka presidentti George War Bush onkin jo Irakin sodan suhteen käyttänyt kaikki oljenkortensa; kilauttanut kaverille, ottanut fifty-fiftyn, kysynyt yleisöltä ja saanut väärän vastauksen, pitää hänen vielä ainakin kerran lyödä päänsä seinään. Josko jokin vielä pelastaisi tilanteen.
- Olisiko se tieto siitä, että senaatti saattaa sittenkin kääntyä omien haltuun kun yksi valituista demokraateista on saanut vakavan sairaskohtauksen. Olisiko se uusi poliittinen liitto sunnien ja shiojen kanssa ilman ikävää Moqtada al-Sadria. Olisiko se 30 000 lisäsotilaan lähettäminen Bagdadiin tilanteen rauhoittamiseksi. Joka tapauksessa nyt kannattaa pelata aikaa yli vuodenvaihteen ja hyväksyä suositusraportista vain iskulause The New Way Forward.
- Bushin päiväuneen lisäpontta ovat antaneet myös sotapäälliköt kentällä, luvaten rauhoittaa tilanteen Bagdadissa 30 päivässä, jos vain saavat tarvittavat lisäjoukot käyttöönsä. Muutetaan siis sotataktiikkaa lähettämällä maahan lisää porukkaa tapettavaksi. Hienoa, Bush.
- Siihen tarvittaisiin lupa hyödyntää maan reservejä, joita olisi tarjolla kansalliskaartissa 346 000 sotilaan verran ja varsinaisessa reservissä 196 000 taistelijan verran. Maassa on nyt 140 000 amerikkalaista sotilasta, 5000 neuvonantajaa ja jonkin lähteen mukaan puolustusministeriön palkkaamana myös lähes 100 000 aseistettua turvamiestä eri tehtävissä.
- Ikävänä vastapainona sodassa huhutaan 11.12. rikotun 25 000 haavoittuneen tai kuolleen amerikkalaissotilaan rajan ja 14.12. mennessä kuolleita olisi ollut muka 2942 eli 9-11 iskun 2973 kuolleen rajapyykki ylittyisi Irakissa jouluun mennessä.

perjantaina, joulukuuta 15, 2006

LV: Pelin politiikkaa

- Irakissa sisäisen rauhan ele tulee tänään hieman yllättävältä suunnalta kun maan urheilun ykköslaji jalkapallo pukee niin shiat, sunnit kuin kurditkin vihreään paitaan kannustamaan Irakin maajoukkuetta finaalivoittoon Aasian kisoissa isäntämaa Qataria vastaan.
- Aina ei jalkapallokaan yhdistä, kuten kävi El Salvadorin ja Hondurasin välillä MM-karsinnassa 1969. El Salvador voitti tiukan playoff-ottelun 3-2 jatkoajalla (1-2, 2-2). Tulos kiihdytti mieliä entisestään ja ei mennyt kuin reilu viikko niin maat kävivät keskenään tosissaan aseellisen viiden päivän sodan, jossa kuoli 2000 ihmistä.
- Turvallisempaa propagandasotaa käydään sen sijaan videopelien maailmassa, jossa joulumarkkinoille on ilmestynyt The Global Islamic Media Frontin ilmaiseksi ladattava uutuus Night of Bush Hunting eli Quest for Bush, jossa vihollisina ovat Bush, Blair ja Rumsfeld. Kun amerikkalaiset ammuskelevat peleissä ketä vaan vihollisina, se on viihdettä. Ja toisin päin tilanne käännettynä sitten propagandaa. Että sillä lailla.
- Joulun uutuuspeleistä myös kristillisen hyvän ja pahan taistelusanoman sisältävä uskonsotapläjäys tuttuine antikristuksineen, Left Behind: Eternal Forces on enkeleineen kaikkineen herättänyt sekin kiistanalaista huomiota. Kenen joukoissa lentelet.

keskiviikkona, joulukuuta 13, 2006

LIV: Bagdadin varas

- Armeijan kuosiin somistautuneet Bagdadin varkaat pysäyttivät kaupungissa viime maanantaina rahankuljetusauton ja pöllivät turvamiehiltä rahaa miljoonan dollarin edestä aseostoksiinsa. Asekauppa kukoistaakin maassa nyt täysillä armeijan ja poliisin kalustuksen siirtyessä uutuuttaan kiiltäen heti suoraan mustan pörssin katukauppaan. Viimeksi kolme brittisotilastakin tuomittiin vankilaan suunnitelmista varastaa ja salakuljettaa aseita Irakista Saksan pimeille markkinoille. Bagdadissa voi ostaa vaikka poliisiauton, jos sellaista sattuu tarvitsemaan.
- Pieniä ovat silakat joulukaloiksi, sillä hiljattain tuli Saudeista juuri 25 miljoonaa dollaria yksityistä rahaa sunneille. Niillä saa jo mukavan määrän venäläisiä olalta ammuttavia Strela-ohjuksia lentokoneita vastaan. Anbarissa onkin raportoitu jo kolmas salaperäinen lento-onnettomuus kahden viikon sisällä. Nyt tekninen vika pudotti helikopterin, aiemmin se on vaivannut F16-hävittäjiä.
- Mustan pörssin katukaupasta armeijan uusia Kalashnikov kivääreitä saa 560 dollarin hintaan, kun poliisien uudet Walther P99 ja Glock 19 pistoolit maksavat 900 dollaria kappale. Poliisille on hankittu 370 000 käsiasetta 133 miljoonalla dollarilla. Aseistukseen kuuluu 138 000 Glock-pistoolia ja 165 000 Kalashnikov-kivääriä. Vastarinnalla on mistä valita.


maanantaina, joulukuuta 11, 2006

LIII: Ahmed Lost

- Irakin selviytymisraportti ei ole oikein vakuuttanut alueen väkeä: Israel ei halua nimeään mainittavan, kurdit haluavat pitää öljynsä, eikä Irakin presidentti Talabani ole tyytyväinen siirtomaahallinnon toimintaan. Täällähän ei saa siirtää kymmentä irakilaista sotilasta paikasta A paikkaan B ilman amerikkalaisten lupaa.
- Etnisen puhdistuksen merkeissä sunnit ja Saddamin entinen väki ovat tulilinjalla ja toisaalta shiahallinto virkailijoineen, poliiseineen, sotilaineen ja amerikkalaisine tukijoineen on iskujen kohteena. Yli 80% iskuista kohdistuu miehitykseen ja sen tukijoihin, loput on kostoa ja gangsterismia.
- Sota on aina lähiluvussa inhorealistista ja epäoikeudenmukaista ja sotapropaganda on aseista parhaimpia. Sopii siis kinastella kuoliko amerikkalaisten Ishaqiin suuntaamassa ilmaiskussa 20 al-Qaidan sissiä, vai vaatiko se 32 siviiliuhria, joista 8 naista ja 6 lasta. Siviilit sodasta eniten kärsivät vaikka joku sotilaskin välillä kuolee. TOP10 kärjessä tässä kuussa on 6.12., jolloin kuoli 11 amerikkalaissotilasta yhtenä päivänä, viisi heistä tienvarsipommi-iskussa Tikritissä, kun kaikkiaan heitä on 10.12. mennessä kuollut 2929.
- Ja yksi on kaapattu - Ahmed Qusai al-Taie, irakinamerikkalainen siirtolaissoturi on panttivankina jossakin Sadr Cityssa. Miehellä on sen verran symboliarvoa, että hänen löytämisestään on tarjottu 50 000 dollaria, ensimmäinen toinen kolmas. 2100 amerikkalaissotilasta ja 1200 irakilaista on häntä etsinyt 57 eri operaatiossa, mutta turhaan. Ja siviileitä näissä etsinnöissä on kuollut kymmeniä.


torstaina, joulukuuta 07, 2006

LII: Sarvesta kiinni

- USA:n YK-lähettiläs John Boltonin viimeinen tahto tehtävässään näkyy toteutuvan kun YK aikoo ryhtyä sotasyylliseksi Somaliassa. Se on englanniksi: UN backs peace force for Somalia.
- Eli nyt on yhtä hätä siellä kuin Irakissakin puolustaa pyhää hallintoa, jonka johdossa on omia äijiä. Tärkeämpää se on kuin jokin maan vakaus, jos maa on väärien ihmisten käsissä.
- Somalia on nyt pääkaupunki Mogadishua myöten, Baidoan alueen hallintaa lukuunottamatta, islamistien hallinnassa ja Union of Islamist Courts on vakiinnuttanut suurimman osan maata sharian lakien alaisuuteen. Voi kauhiaa, ei näy jalkapalloa ja suosittu khat-huumekin on kielletty, että se länsimaisesta vapaudesta.
- Somaliassa toimii nyt hallituksen tukena 6000-8000 etiopialaista sotilasta ja islamistien puolella 2000 eritrealaista sotilasta. YK:n päätöslauselma oikeuttaa tuomaan maahan hallituksen tueksi seitsemän itä-Afrikan maan yhteensä 8000 sotilaan turvajoukot puoleksi vuodeksi ja samalla hallitukselle tarjotaan jälleen aseapua.
- Islamistit pitävät moista sotatilan julistamisena ja puolustavat omia oikeuksiaan aseellisesti. Etiopian ja Eritrean pelätään ottavan omissa kiistoissaan Somalian sotatantereekseen ja al-Qaedan rooli kummittelee myös taustalla alueen hallinnasta kinasteltaessa.

keskiviikkona, joulukuuta 06, 2006

LI: Aikuisten oikeesti

- Amerikoissa on juuri julkistettu maan uudet Irakin suunnitelmat laiskanläksyksi uppiniskaiselle presidentille kun saman aikaisesti uutta hallinnon väkeä tuntuu ilmoittautuvan Donald Rumsfeldin ja John Boltonin viitoittamalle lähtölistalle.
- Maan alivaltiosihteeristöön kuuluva Nicholas Burns on vaatimassa Iran-pakotteiden käyttöönottoa kovin vanhakantaisin näkemyksin: What does Iran stand for? Iran stands for disrupting states, disrupting peace and solving everything through the barrel of a gun. Iran on hänen mielestään The major disruptive, negative force in the Middle East. Eli menikös siinä maan nimi nyt varmasti oikein, vai pitikös siinä aikuisten oikeesti lukea USA.
- YK:n turvallisuusneuvostossa Venäjä ja Kiina vähän yrittävät katsoa, ettei Amerikka tee järjestön nimissä mitä mielii, mutta kyllä silti YK saisi tarkemmin miettiä mikä sen tehtävä oikein on. Eivätkö jäljetkään yhtään pelota näitä taloudellisia pakotteita langetettaessa eli miten kävikään Irakin 'ruokaa öljystä' ohjelmalle ja missäs olivat ne paljon puhutut maan joukkotuhoaseet.
- Jopa CIA on todennut salaiseksi julistetussa raportissaan, ettei Iranin ydinaseohjelmasta ole olemassa mitään todisteita. Maa on tarkassa sateliittiseurannassa ja USA:n ja Israelin tiedustelu on asentanut sinne vakoilulaitteita tilannetta seuraamaan. Valkoinen Talo tietenkin kiistää koko raportin olemassaolon.

lauantaina, joulukuuta 02, 2006

XLX: Army Strong

- Mainostoimisto McCann on solminut Yhdysvalloissa mukavan vuosisopimuksen armeijan rekrytointia varten. Köyhiä työttömiä ollaan houkuttelemassa vapaaehtoisesti Irakiin sotimaan 'Army Strong' kampanjalla, jolle kertyy hintaa hulppeat 200 miljoonaa dollaria. Taitaa olla jo vaikeaa saada nuoret siellä uskomaan sotimisen tarpeellisuuteen, mutta kun ei oikein ole muutakaan mukavaa tekemistä tai vaihtoehtouraa, niin mikä ettei: Unce Sam needs Ya again and again.
- Siellä niitä sotureita Irakissa on jo 140 000 ja lisää tarvitaan koko ajan. Kuolon kello on kajahtanut jo 2888 sotilaalle ja kymmeniä tuhansia on vammautunut. Kaiken kaikkiaan sodan on läpikäynyt jo 400 000 amerikkalaissotilasta.
- Tietenkin voisi kuvitella, että mitä pienet edellä sitä suuret perässä eli Amerikkakin seuraisi Englannin ja Italian viitoittamaa tietä. Italia veti loputkin joukkonsa pois Irakista eilen ja Englanti suunnittelee radikaalia vähennystä maassa olevien 7200 soturin suhteen. Italialle se oli helpompaa kun heitä siellä oli enää 60-70 jäljellä. Mutta Amerikan tie näkyy vievän toiseen suuntaan. Joukkoja ollaan selkeästi lisäämässä ja uudelleen ryhmittämässä kun al-Anbarin pääosin merijalkaväen eliitistä koostuva 30 000 sotilaan osasto on kaavailtu siirrettäväksi suurten tappioiden tieltä (1055 kuollutta siellä) Bagdadin sotakentälle. Green Zoonin suojassa olisi turvallisempaa.

perjantaina, joulukuuta 01, 2006

IL: Bagdadin Bob

- Tuhannen ja yhden yön tarinoista tutussa Bagdadissa on monta legendaa, yksi niistä on Bagdadin Bob, Saddamin hallinnon hilpeä tiedotusministeri, baskeripäinen Muhammed Saeed al-Sahaf. Hänen yltiöoptimismilleen siitä miten viholliselle näytettäisiin taivaan merkit naurettiin silloin kun liittouman joukot vyöryivät Bagdadin kaduille, mutta pelottavan hyvin ovat miehen ennusteet tulevista vaikeuksista pitäneet paikkansa. Kaikki kunnia hänelle, vaikka mies hirttäytyikin vallan vaihtuessa.
- Hirttoköysi odottaa paitsi Saddamia itseään, surmataanko hänet joululahjaksi Bushin hallinnolle, jää nähtäväksi, myös Bagdadin Sniperina tunnettua Jubaa. Ali Nazar Al Jubori -niminen mies pidätettiin juuri itäisessä Bagdadissa ja hänen epäillään olevan legendaarinen sala-ampuja, joka videoi amerikkalaissotilaiden tappamiset, sillä kuva on aina tuhat kertaa voimallisempi ase kuin sana.
- Samaan tekniikkaan turvautui myös itsensä sotaprotestina Chicagossa tuleen tuikannut Malachi Ritscher. Hän videofilmasi oman Tähtilippuun kiedotun kuolemansa 'Flame of the Millennium' -patsaan luona. Jokohan nämä videouutuudet olisivat youtubesta löydettävissä, sitä en ole vielä tarkistanut.